Balt B.V. Dedemsvaart Wisseling 14, 7701 GS Dedemsvaart
Balt B.V. Hardenberg Kruiwiel 1, 7773 NL Hardenberg

Installateur en loodgieter in Dedemsvaart, Hardenberg, Balkbrug, Ommen, Nieuwleusen, Zuidwolde en Zwolle e.o.

De installatie van een warmtepomp is een uitstekende manier om uw woning op een duurzame manier te verwarmen en te besparen op uw maandelijkse energiekosten. Installatiebedrijf Balt B.V. vertelt u graag meer over hoe een warmtepomp werkt, welke soorten warmtepompen er zijn en aan welke voorwaarden uw woning moet voldoen om van een optimaal rendement te kunnen profiteren.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een innovatief en duurzaam systeem dat samen met of in plaats van uw CV-ketel functioneert. Het apparaat onttrekt warmte aan de lucht of het grondwater, en is zo in staat om zonder gasverbruik uw woning te verwarmen en warm water te leveren. Bepaalde warmtepompen kunnen tegelijkertijd functioneren als mechanisch ventilatiesysteem, wat bevorderlijk is voor de luchtkwaliteit in uw woning. Een warmtepomp is een van de duurzame oplossingen om uw woning te verwarmen en flink te besparen op uw maandelijkse energiekosten. Bovendien zorgt het gebruik van een warmtepomp voor een lagere CO2-uitstoot.Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp wordt vaak vergeleken met een omgekeerde koelkast. Simpel gezegd: de warmtepomp onttrekt warmte uit een bron; dat kan bijvoorbeeld de buitenlucht zijn, of het grondwater. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om de woning te verwarmen. De meeste warmtepompen zorgen tevens voor warm water. Veel moderne warmtepompen zijn overigens in staat om zowel te verwarmen als te koelen. Dat betekent dat u ’s winters kunt verwarmen en ‘s zomers kunt koelen, gewoon met één apparaat.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

We onderscheiden verschillende soorten warmtepompen:

De ventilatieluchtwarmtepomp:

Deze warmtepomp wordt het vaakst toegepast in koopwoningen. Bij dit type wordt de buitenlucht afgezogen en gefilterd, en vervolgens gebruikt om het verwarmingswater te verwarmen en warme lucht de woning in te blazen. Deze warmtepomp wordt in huis naast de CV-ketel geplaatst.

De bodemwarmtepomp:

Vanwege het leidingstelsel dat moet worden aangelegd, is deze warmtepomp eigenlijk alleen rendabel bij nieuwbouwwoningen. De warmte wordt via de leidingen aan de aarde onttrokken en naar de woning getransporteerd om deze te verwarmen. Omdat de temperatuur in de grond veel constanter is dan boven de grond, kan dit type warmtepomp ’s zomers ook worden gebruikt om te koelen.

De lucht-luchtwarmtepomp:

Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze ook weer af als lucht. Met dit type kan het water niet verwarmd worden. Men komt hiermee ook niet in aanmerking voor subsidie.

Warmtepomp merken

Installatiebedrijf Balt B.V. is erkend dealer het onderstaande merk:

Wat is de ideale situatie voor een warmtepomp?

Een warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee, wat vergelijkbaar is met de levensduur van een gewone HR-ketel. Een warmtepomp is echter niet voor alle situaties geschikt. Ten eerste is het goed om te weten dat een warmtepomp het best werkt bij gematigde temperaturen. Waar een HR-ketel ongeveer 85oC afgeeft, geeft een warmtepomp rond de 45oC. Dat betekent dat het apparaat het best gecombineerd kan worden met een lagetemperatuur-verwarmingssysteem (LVT). Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming, dat voor een lagere maar constantere temperatuur zorgt dan standaard radiatoren. Daarbij moet u er rekening mee houden dat een warmtepomp ook stroom verbruikt. Zou u ook zonnepanelen hebben, dan kunt u die stroom zelf opwekken, en dat is natuurlijk helemaal ideaal.

Om een warmtepomp te kunnen installeren (en daadwerkelijk te kunnen besparen op uw energiekosten)
moet uw huis aan een aantal voorwaarden voldoen:

De woning moet goed (na-)geïsoleerd zijn.

Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe hoger het rendement dat u kunt behalen. In veel gevallen wordt er dan ook geadviseerd om eerst te zorgen voor HR++ beglazing en dak-, vloer- en/of (spouw)muurisolatie, voordat u in een warmtepomp investeert.

Uw warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn voor verwarmen met een lage aanvoertemperatuur.

Uw huidige warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn voor verwarmen met een lage aanvoertemperatuur (LVT). Dat is belangrijk omdat de warmtepomp niet in staat is om water zo hoog te verwarmen als moderne HR-ketels.

U moet ruimte hebben om een warmtepomp te plaatsen.

Om een warmtepomp te kunnen installeren is er enige ruimte nodig naast uw CV-ketel op de plek waar uw ventilatiebox hangt.

Er moeten ventilatiekanalen aanwezig zijn.

Wanneer u een ventilatieluchtwarmtepomp of lucht-waterwarmtepomp wilt plaatsen, moeten er ventilatiekanalen in de woning aanwezig zijn. Dit type warmtepompen fungeren namelijk ook als mechanisch ventilatiesysteem.

Hoeveel kan ik besparen met een warmtepomp?

Hoeveel u precies kunt besparen met een warmtepomp is afhankelijk van meerdere factoren. Voor de aanschaf en installatie van de warmtepomp moet u rekening houden met een bedrag tussen de € 2.200 en € 15.000. Daar kunt u tot maximaal € 3.000 subsidie voor krijgen. Uiteindelijk bespaart u tussen de 25% en 50% op uw energiekosten.

Kan ik subsidie krijgen voor een warmtepomp?

Om zowel particuliere als zakelijke gebruikers te stimuleren tot het overstappen op duurzame oplossingen, heeft de Rijksoverheid een investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) in het leven geroepen. Dat betekent dat u een financiële tegemoetkoming kunt krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

 • De warmtepomp moet onderdeel zijn van een verwarmingstoestel;
 • Het verwarmingstoestel heeft een vermogen van maximaal 70 kW;
 • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket, productkaart en bijbehorende technische documentatie;
 • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp (lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten);
 • De warmtepomp dient door een deskundige installateur geplaatst te worden.

Op hoe veel subsidie u precies recht heeft, is afhankelijk van o.a. de energieprestatie, het vermogen en het merk van de betreffende warmtepomp. Het is dus slim om voor de aanschaf van een warmtepomp te controleren of u met het apparaat in aanmerking komt voor subsidie. Over het algemeen kunt u echter uitgaan van een bedrag tussen de € 1.000 en € 3.000.

Ja, ik wil meer weten over een warmtepomp

Overweegt u om in een warmtepomp te investeren? Installatiebedrijf Balt B.V. kan u vertellen of uw huidige situatie inderdaad geschikt is voor een warmtepomp. Tevens kunnen wij de investering en besparingsmogelijkheden voor u in kaart brengen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Nieuwsgierig of uw woning geschikt is voor een warmtepomp?

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vraag 1

Wat voor type woning heeft u?

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vraag 2

Wat is het bouwjaar van uw woning?

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vraag 3

Is uw woning voorzien van (na-)isolatie?

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vraag 4

Wat voor type glas heeft u?

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vraag 5

Op wat voor manier wordt warmte afgegeven in huis?Onze service

Waar kunnen we u vandaag mee helpen?

De installateurs van Installatiebedrijf Balt...
Zonnepanelen vangen zonne-energie op en...
In uw badkamer kunt u heerlijk ontspannen na...
Zinkwerk Installatiebedrijf Balt Dedemsvaart...
Onderhoudsvormen Preventief en regelmatig...
Wij voeren thermische desinfectie in...
Kalkvrij en zacht water door gebruik...
Een gezond binnenklimaat zorgt voor een...
Een veilige elektriciteitsinstallatie is van...

Verwarming

Gratis CV ketel offerte?