Balt B.V. Dedemsvaart Wisseling 14, 7701 GS Dedemsvaart
0523 – 654 040
Balt B.V. Hardenberg Kruiwiel 1, 7773 NL Hardenberg
0523 – 654 045

Noodverlichting

Noodverlichting is verlichting die op een accu werkt. De accu wordt automatisch ingeschakeld als de stroom uitvalt, waardoor de verlichting gewoon kan blijven branden. Noodverlichting is dan ook van cruciaal belang voor het waarborgen van de veiligheid in een (bedrijfs)pand. Installatiebedrijf Balt B.V. is u graag van dienst bij zowel de installatie als het onderhoud van de noodverlichting in uw pand, en kan u tevens van deskundig advies voorzien.

Welke soorten noodverlichting zijn er?

Grofweg kunnen we twee soorten noodverlichting onderscheiden:

  • Stand-by verlichting (ook wel vervangingsverlichting genoemd) is volwaardige verlichting die wordt ingeschakeld wanneer de stroom uitvalt, en ervoor dat de gebruikelijke activiteiten onder zo goed als ongewijzigde omstandigheden kunnen worden voortgezet.
  • Noodevacuatieverlichting is een voorziening mensen die vanwege een calamiteit (en de daaropvolgende stroomuitval) onmiddellijk de locatie moeten verlaten of – voordat ze weg kunnen – eerst nog een (gevaarlijk) proces moeten afsluiten. Hierbij kunt u denken aan vluchtrouteaanduiding, vluchtrouteverlichting, anti-paniekverlichting en verlichting voor werkplekken met een verhoogd risico.

Aan welke eisen moet noodverlichting voldoen?

Een onverwachte stroomuitval kan leiden tot desoriëntatie, paniek en ongevallen. Door noodverlichting te laten installeren, kan dit worden voorkomen. Bovendien zorgt het dat men in noodsituaties altijd snel de vluchtroute kan vinden. Niet zo verwonderlijk dus, dat het in alle openbare gebouwen en bedrijfspanden wettelijk verplicht is om noodverlichting te laten installeren. Maar simpelweg een willekeurige lamp op accu plaatsen zal niet volstaan; er zijn namelijk de nodige regels aan verbonden. Installatiebedrijf Balt B.V. is gespecialiseerd in het installeren van noodverlichting en kan u tevens van deskundig advies voorzien bij het opstellen van een (nood)verlichtingsplan. Op die manier weet u zeker dat uw noodverlichting aan alle wettelijke eisen voldoet.

Is het verplicht om noodverlichting te laten controleren?

Het is wettelijk verplicht om de aanwezige noodverlichting jaarlijks te laten controleren. Dit kunt u terugvinden in zowel het Bouwbesluit 2012 als in de Arbowet. Installatiebedrijf Balt B.V. is bevoegd om deze controles voor u uitvoeren, uiteraard conform de NEN-EN 50172 regelgeving noodverlichting systemen voor vluchtwegen.

Ja, ik wil graag meer weten over noodverlichting!

Wilt u meer weten over onze diensten op het gebied van noodverlichting, neemt u dan contact op via [email protected] of bel ons op 0523 – 654 040. Vraag gerust naar de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte!

Service & Onderhoud

24-uurs servicedienst

Klanten kunnen 24 uur per dag telefonisch storingen doorgeven. Voor noodgevallen is er ook buiten kantooruren een vakkundige service-monteur beschikbaar.