Balt B.V. Dedemsvaart Wisseling 14, 7701 GS Dedemsvaart
0523 – 654 040
Balt B.V. Hardenberg Kruiwiel 1, 7773 NL Hardenberg
0523 – 654 045

BTW aftrek voor zonnepanelen

De energieprijzen blijven onverminderd stijgen. Niet zo verwonderlijk dus dat veel mensen overstappen op zonne-energie. Met zonnepanelen kun je zelf (een groot deel van) de energie die je verbruikt opwekken. De installatie van zonnepanelen vergt natuurlijk wel een investering. Maar omdat de overheid duurzame oplossingen graag wil stimuleren, is bepaald dat je de btw op de kosten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen kunt terugvragen. Dat betekent dat je sowieso 21% bespaart! Maar hoe werkt die btw-aftrek voor zonnepanelen precies?

Wanneer mag ik gebruik maken van de btw-aftrek zonnepanelen?

Iedereen die zonnepanelen laat installeren voor zijn of haar eigen woning, mag gebruik maken van de btw-aftrek zonnepanelen. De 21% btw die je betaalt voor de kosten voor aanschaf en installatie van de zonnepanelen, mag je terugvragen aan de Belastingdienst. Het maakt daarbij niet uit hoeveel stroom jouw zonnepanelen opwekken. Dus ook als je slechts voor een klein deel van zonne-energie gebruik maakt, mag je de btw terugvragen.

Hoeveel btw kan ik terugkrijgen?

Je hoeft niet door te geven hoeveel stroom jouw zonnepanelen op jaarbasis opwekken. De Belastingdienst kijkt namelijk alleen naar het vermogen van jouw zonnepanelen. Op basis daarvan wordt een gemiddeld btw-bedrag berekend. Dit wordt ook wel het forfaitbedrag genoemd.

Om een voorbeeld te geven: Je hebt zonnepanelen met een vermogen van 2500 Wp laten installeren. De Belastingdienst rekent hiervoor een forfaitbedrag van €60. Dit forfaitbedrag trek je af van de btw die je voor je zonnepanelen hebt betaald. Het bedrag dat overblijft mag je terugvragen aan de Belastingdienst. Heb je bijvoorbeeld €600 aan btw betaalt, dan komt dat neer op €600 - €60 = €540.

Tot wanneer kan ik btw terugvragen?

Als je gebruik wil maken van de btw-aftrek zonnepanelen, dan is het belangrijk dat je dit op tijd doet. Het terugvragen van de btw mag tot uiterlijk zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Dus stel je hebt ergens in 2018 zonnepanelen laten installeren, dan mag je tot en met juni 2019 van de btw-aftrek zonnepanelen gebruik maken.

Er zijn overigens installatiebedrijven die de mogelijkheid bieden om de btw voor jou terug te vragen. Handig, want dan heb je er zelf geen omkijken naar.

 

Onze service

Waar kunnen we u vandaag mee helpen?

Wilt u besparen op uw energie rekening en uw CO2-uitstoot...
Heb je zonnepanelen? Goed bezig! Je kunt hiermee niet alleen...
Hoe werkt die btw-aftrek voor zonnepanelen precies?
Ook voor zonnepanelen kun je subsidie krijgen.