Balt B.V. Dedemsvaart Wisseling 14, 7701 GS Dedemsvaart
0523 – 654 040
Balt B.V. Hardenberg Kruiwiel 1, 7773 NL Hardenberg
0523 – 654 045

Salderen

Heb je zonnepanelen? Goed bezig! Je kunt hiermee niet alleen een aanzienlijke besparing op je energierekening realiseren, het is ook nog eens beter voor het milieu. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt, kunnen ze in de zomerperiode vaak meer energie opbrengen dan dat je verbruikt. Maar jij kunt deze extra energie in je voordeel gebruiken, namelijk met salderen.

Wat is salderen?

Als je met je zonnepanelen in een periode meer energie opwekt dan dat je verbruikt, is het mogelijk om de extra energie die de zonnepanelen hebben opgewekt terug te leveren aan het elektriciteitsnet. In feite ‘verkoop’ je dan stroom aan je energieleverancier. Maar omdat het niet handig is om facturen over en weer te sturen, is besloten om de extra stroom die je opwekt te verrekenen met de energie die je hebt gebruikt. Dit noemen we salderen.

Hoe werkt salderen?

De manier waarop de extra energie die jouw zonnepanelen opwekken wordt verrekend, is afhankelijk van jouw energiemeter. Heb je een gewone energiemeter, dan loopt deze terug, waardoor je aan het eind van het jaar dus minder hoeft te betalen. Heb je een slimme meter, dan registreert deze dat je energie terug levert. Op de jaarrekening wordt de energie die je hebt terug geleverd verrekend met de stroom die je hebt verbruikt in de periodes wanneer je zonnepanelen niet voldoende energie opleverden. Om een voorbeeld te geven: Jouw zonnepanelen hebben in één jaar 1.500 kWh opgeleverd. In datzelfde jaar heb je 4.000 kWh verbruikt. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.500 kWH (want 4.000 – 1.500 = 2.500 kWh). Nederland is overigens een van de weinige landen waarbij ‘één-op-één’ gesaldeerd wordt – de waarde van een kWh die je van je energieleverancier afneemt, is bij salderen evenveel waard als een kWh die je terug levert aan het energienet.

Kan ik altijd van die salderingsregeling blijven profiteren?

De huidige salderingsregeling blijft in elk geval tot en met 1 januari 2023 van kracht. Na deze datum gaat er waarschijnlijk eea veranderen. Het idee is dat de salderingsregeling zal veranderen in een terugleversubsidie voor zonnepanelen; zodra die nieuwe regeling ingaat, ontvang je dus geld voor elke kWh die jouw zonnepanelen opwekken en die niet door jou wordt gebruikt. Minister Wiebes streeft ernaar om per 1 januari 2023 met de nieuwe regeling te starten, maar deze datum staat nog niet vast – tenslotte moet zijn voorstel eerst nog worden goedgekeurd.

Onze service

Waar kunnen we u vandaag mee helpen?

Wilt u besparen op uw energie rekening en uw CO2-uitstoot...
Heb je zonnepanelen? Goed bezig! Je kunt hiermee niet alleen...
Hoe werkt die btw-aftrek voor zonnepanelen precies?
Ook voor zonnepanelen kun je subsidie krijgen.