Balt B.V. Dedemsvaart Wisseling 14, 7701 GS Dedemsvaart
0523 – 654 040
Balt B.V. Hardenberg Kruiwiel 1, 7773 NL Hardenberg
0523 – 654 045

Subsidie voor zonnepanelen

De Nederlandse overheid wil zowel particulieren als ondernemers stimuleren om gebruik te maken van duurzame oplossingen. Dit doen ze door bepaalde subsidies te verstrekken. Ook voor zonnepanelen kun je subsidie krijgen. Op deze pagina vertellen we je alles dat je moet weten over subsidie voor zonnepanelen.

 

Subsidie zonnepanelen voor particulieren

Voor particulieren zijn er in 2019 een aantal subsidies voor zonnepanelen, te weten:

  1. De energiebespaarlening
    Wil je graag zonnepanelen laten installeren, maar heb je op dit moment niet het geld voor de aanschaf en installatie? Dan biedt de energiebespaarlening je de mogelijkheid om tegen een zeer aantrekkelijke rente een lening af te sluiten. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je deze lening ook echt gebruikt voor de zonnepanelen. Voor meer informatie over de energiebespaarlening kun je terecht op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.
     
  2. Btw-aftrek zonnepanelen
    De btw die je betaalt voor de kosten van je zonnepanelen, kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Hoeveel je precies terugkrijgt, is afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen. Het maakt niet uit hoeveel stroom jouw zonnepanelen opwekken. Let er wel op dat je de btw terug moet vragen binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.
     
  3. Gemeentelijke subsidie zonnepanelen
    ​Er zijn een flink aantal gemeentes die speciale regelingen hebben voor particulieren om voordelig zonnepanelen te kopen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een eenmalig bedrag of een lening met een lage rente. De regelingen verschillen per gemeente, dus we raden je aan om gewoon eens bij jouw gemeente te informeren naar de mogelijkheden.

Subsidie zonnepanelen voor ondernemers en bedrijven

Ook bedrijven kunnen gebruik maken van subsidies voor zonnepanelen, zoals:

  1. Milieu-investeringsaftrek (MIA)
    Voor het jaar 2019 is er zo’n €114 miljoen vrijgemaakt om investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te stimuleren. De milieu-investeringsaftrek (MIA) maakt een investeringsaftrek van maximaal 36% mogelijk. De aanvraag voor de milieu-investeringsaftrek moet uiterlijk drie maanden na de investering worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
     
  2. De willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
    Deze regeling biedt ondernemers de mogelijkheid om 75% van een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Ook voor de Vamil geldt dat de aanvraag uiterlijk drie maanden na de investering moet worden ingediend (eveneens bij de RVO).
     
  3. Kleinschaligheidsaftrek (KIA)
    ​De kleinschaligheidsaftrek (KIA) biedt ondernemers de mogelijkheid om tot 28% van de investering in zakelijke zonnepanelen van de fiscale winst af te trekken.
     
  4. Verhoging van de energie-investeringsaftrek (EIA)
    De Energie-investeringsaftrek (EIA) kan je gemiddeld 11% voordeel opleveren. Voor het jaar 2019 is er een budget van €147 miljoen vrijgemaakt.

 

Hou er rekening mee dat de hierboven genoemde subsidies aan veranderingen onderhevig zijn.
Het is dus aan te raden om de websites van de Rijksoverheid en je gemeente goed in de gaten te houden.

Onze service

Waar kunnen we u vandaag mee helpen?

Wilt u besparen op uw energie rekening en uw CO2-uitstoot...
Heb je zonnepanelen? Goed bezig! Je kunt hiermee niet alleen...
Hoe werkt die btw-aftrek voor zonnepanelen precies?
Ook voor zonnepanelen kun je subsidie krijgen.